Enllaç del Diari Millars

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va visitar la localitat de l’Alcora on s’ha reunit amb l’alcalde i responsable d’Educació, Víctor Garcia, per tractar diversos temes relacionats amb les infraestructures educatives i culturals del muncicipi.

Vicent Marzà, acompanyat pels responsables de la corporació, ha visitat els dos instituts de la localitat, on han tingut ocasió d’intercanviar impressions amb les directives, els docents i els alumnes dels centres.

Marzà ha explicat que “l’Alcora és un bon exemple dels criteris amb què s’ha realitzat i s’està aplicant el Mapa d’Infraestructures Escolars. A l’IES l’Alcalatén hi havia necessitats d’escolarització que feien precisa una ampliació, fixada en 6 aules, que ja ha estat licitada i que prompte serà una realitat. Per tant, són actuacions que responen a necessitats objectives i que s’han regit per criteris de transparència i eficàcia”.

Respecte a l’IES Ximén d’Urrea, el conseller ha explicat que “l’actuació també està prevista dins el Mapa d’Infraestructures, que té com a prioritat d’acabar amb els barracons a l’educació valenciana”.

Per la seua banda, Víctor Garcia ha destacat “l’esforç i la coordinació entre les dos administracions que ha permés que les actuacions pendents d’ambdós instituts hagen sigut incloses al Mapa d’Infraestructures escolars, responent a les necessitats reals del municipi”.

Present i futur del patrimoni cultural de l’Alcora

Pel que fa als temes relacionats amb el patrimoni cultural el conseller Marzà ha visitat el Museu de Ceràmica, un dels grans referents de l’oferta cultural de l’Alcora que relaciona el passat, present i futur de la història, l’economia i la cultura de la localitat.

Al recinte, l”alcalde Víctor Garcia i el director del Museu, Eladi Grangel, han explicat la idea de posar en valor la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, considerada l’origen de la indústria ceràmica de Castelló, i una de les més prestigioses i avançades del món al seu moment, que es troba actualment en runes.

La producció d’aquesta fàbrica, inaugurada l’any 1727 i tancada l’any 1944, protagonitza la col.lecció més important dels fons del museu de ceràmica de l’Alcora i també es troba repartida pels museus més prestigiosos del món.

Garcia ha explicat que “un dels reptes que ens hem marcat és difondre i posar en valor la fàbrica del Comte d’Aranda com a referent històric, cultural i també com a reclam turístic de la zona”. Per la seua part, el conseller Marzà s’ha compromés a col.laborar en la difusió “del valor de la fàbrica com a part de la història, l’economia i la memòria col.lectiva no només de l’Alcora, sinó també de tots els valencians i les valencianes”.

La fàbrica del Comte d’Aranda com a origen de la indústria ceràmica, és el tema central de la novel.la “Els secrets dels Meissen” de Josep Palomero, que va ser adaptada a la xicoteta pantalla en la sèrie homònima rodada per TVE.

13130831_516588881799362_2249172389674612306_o 13131249_516589125132671_6587237732483027773_o Captura de pantalla 2016-05-07 a las 10.35.50